VH típusú

A VH típusú ventilátor család tagjai kiválóan alkalmasak ipari célú légszállításra, technológiai folyamatok kiszolgálására, kommunális épületek szellőztetésére, mezőgazdasági létesítmények légellátására.

A ventilátorok a széleskörű alkalmazás miatt különböző műszaki megoldásokkal készülnek (pl. meleg közeg szállítása esetén hőálló acélból, meleg és korrozív közeg esetén korrózióálló anyagból, a csapágyazás léghűtéses vagy vízhűtéses kivitelű). A speciális konstrukciójú VH ventilátorok füstgáz elszívásnál kiválóan alkalmazhatók. Agresszív közeg szállításánál a ventilátoroknak a közeggel érintkező részeit gumibevonattal látjuk el, amely növeli a ventilátorok élettartalmát.

A VH típusú egyoldalról szívó ventilátorok 0,6 - 34 m3/s légszállítás mellett 100 - 3.500 Pa össznyomás-növekedés létrehozására képesek 1,2 kg/m3 sűrűségű tiszta atmoszferikus levegőnél. A szállított közeg hőmérséklete a közvetlen hajtású gépeknél (VHf) 253 - 333 K, a tengelykapcsolós valamint az ékszíjhajtású ventilátoroknál 253 - 353 K között lehet normál kivitelben. Azonban a környezeti hőmérséklet egyik esetben sem lépheti túl a 313 K -t. A ventilátor hatásfoka a munkaponttól függően 70 - 83% közé esik. A melegüzemű ventilátoroknál, ahol a szállított közeg hőmérséklete 353 - 423 K közé esik a hajtás léghűtéses, 423 - 623 K között pedig vízhűtéses. A vízhűtéses hajtás az 56-os ventilátor nagyságig bezárólag 1/4"-os, 63-180 nagyságú gépek esetén 3/8"-os menettel csatlakoztathatók a hűtővíz vezetékhez. A szabadon elhelyezett ventilátorok vízhűtésű hajtásait a fagyveszély ellen védeni kell.

A közvetlen hajtású normál kivitelű 40, 45, 56, 63 nagyságú gépek forgatható házúak. A forgatható házú VHf jelű gépek az ideiglenes jellegű üzemeltetésnél előnyösek, mert az üzem végeztével, módosított házállással máshol felhasználhatók.
A ventilátorok acéllemezből készült idomacéllal merevített csigaházzal, egyesített csapágy- és motorbakkal, tengelykapcsolós motorcsatlakozással készülnek. A 25-63 nagyságú kivitelben a járókerék közvetlenül a motortengelyre van szerelve, és a ház korcolt kivitelű.

A ventilátorok telepíthetők zárt és nyitott térben, de mivel nem robbanásbiztos kivitelűek, így "A" és "B" tűzveszélyességi osztályba sorolt létesítményekben nem alkalmazhatók.

A ventilátorok csonkjai peremes kivitelűek, így bármilyen szerelvény könnyen csatlakoztatható. 71-es gépnagyságtól lehetőség van a ventilátorok teljesítményértékeinek perdületszabályzóval történő változtatására is. Külön megrendelés alapján a ventilátorokkal szállítunk kiegészítő szerelvényeket is, pl.: konfuzor idom, diffuzor idom, perdületszabályzó, pillangószelep, kompenzátor, légtechnikai csővezeték, huzalszövetes védőháló, alap-ellenkeret.

A ventilátor környezetbarát szempontok szerint lett tervezve és gyártva. Kielégíti a

  • 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 2009/125/EK irányelvét
  • 327/2011/EU rendelet szerint a 125 W és 500 kW közötti bemeneti teljesítményű elektromotorral hajtott ventilátorok környezetbarát tervezésének követelményeit.

 

Letöltés

Kiválasztási szempontok, Működés, Típusjelölések
0.76 MB
Letöltés